Gjør mørket deg deprimert?


Publisert: 28.11.2019
Skrevet av:

Føler du deg slapp, vil bare krype under dyna og har økt appetitt for søtsaker? Det trenger ikke være deg det er noe galt med. Du kan lide av vinterdepresjon.

Når høsten kommer begynner Annika å føle seg litt nedfor. Hun trenger mer kaffe for å våkne opp om morgenen og det blir vanskeligere å holde det sunne kostholdet hun har satt opp for seg selv. Først begynte hun å tvile på hva som var galt med henne eller ting i livet hennes. Hun ville egentlig bare legge seg ned og sove.

Annika lider av vinterdepresjon og er i behandling hos psykologspesialist Martin Lindgren. Han forklarer at det er mange som opplever å føle seg nedstemte når dagene blir kortere og lyset mørkere. Det er mørkt når hun står opp og mørkt når hun drar hjem fra jobb eller skolen.

- Mangelen på lys i vinterhalvåret bidrar til at vi opplever livet som tyngre, sier han.

Forstyrrer søvnrytmen

Symptomene på kan variere i grad, og ikke alle opplever å få alle. En gjenganger er imidlertid at man føler seg utmattet og sover mye, uten å våkne uthvilt neste morgen.

- Over tid kan dette ende opp med å forstyrre søvnrytmen og utvikle seg til søvnløshet, forklarer Lindgren.

Mange opplever også en mild eller alvorlig depresjon. Kjønn og alder ser ut til å forklare forekomsten. Det er kvinner og unge mennesker som er mest utsatt.

Lurer du på om du er vinterdeprimert?

Her er syv tegn du bør være obs på:

1. Mer behov for å sove

Du er mye trøtt og føler du ikke får nok søvn, selv om du sover mer enn vanlig.

2. Mangel på energi

Du blir aldri helt uthvilt. Dette gjør deg tiltaksløs og du føler deg tom for energi. Det er vanskeligere å komme seg på trening og gjøre ting man ellers synes er lett.

3. Økt matlyst, spesielt søtsug

Du har økt appetitt og har spesielt lyst på søtsaker og usunn mat med mye fett, sukker og salt.

4. Mindre behov for å være sosial

Du har ikke lenger lyst til å gå ut med venner. Du vil helst være hjemme og unngå sosiale aktiviteter.

5. Nedsatt stemningsleie

Du kjenner deg nedstemt og ting oppleves mer håpløst enn før. Noen opplever også at man er mer trist og at det er lett å ty til tårene. Negative tanker rundt ting som må gjøres, mennesker rundt deg eller deg selv er vanlig.

6. Redusert sexlyst

Man har mindre lyst på sex enn før og partnerens søk om intimitet kan oppleves som masete og krevende.

7. Dårlig samvittighet

Som et resultat av de ovennevnte symptomene får mange dårlig samvittighet for å ikke strekke til. Å måtte si nei hele tiden fordi man ikke orker, kan oppleves som ikke god nok grunn og man kan møte lite forståelse.

Ta vare på deg selv

Da Annika skjønte at hun var vinterdeprimert ble hun lettet. Det var ikke henne det var noe galt med. I stedet investerte hun i en dagslyslampe og dro på ferie til sydligere strøk på senhøsten. Hun lærte seg å gjenkjenne symptomene og blir ikke like streng mot seg selv lenger.

Å bruke lysterapi ogoppsøke lysere og varmere strøk kan hjelpe. Lysterapi kan bidra til å stabilisere døgnrytmen og gi en følelse av mer energi. Stressmestring hjelper også, fordi stresshormoner ser ut til å kunne påvirke døgnrytmen negativt, forklarer Lindgren.

- De viktigste rådene er: spis sunt, tren og få nok hvile. Og ta litt ekstra godt vare på deg selv i denne tiden, sier han.

Føler du deg nedstemt og trist? Våre psykologer i Cope er her hvis du trenger gode råd og tips for hvordan du kan mestre hverdagen i vinterhalvåret.