La barna rydde opp selv


Publisert: 30.06.2020
Skrevet av:

Leker som flyter rundt på gulvet og som aldri ser ut til å finne sin plass i hylla kan gjøre enhver forelder en smule gal. Her vil vi gi deg tips som gjør hverdagen litt enklere.

Sett et godt eksempel

Det hjelper ikke å kreve at barnet skal rydde rommet sitt hvis du ikke går frem som et godt eksempel selv. Hvis barn føler at du ikke gjør det samme som du forventer av de, oppfattes kravet som urettferdig. Urettferdighet er noe som kan virke veldig demotiverende for barn.

Det er derfor viktig at du viser barnet ditt hvor viktig ryddighet er for dere i familien gjennom handling. Dette innebærer at hele familien hjelper til med å rydde og at resten av huset gjenspeiler den ryddige standarden dere ønsker at barnet skal ta etter.

Rydd sammen

En god måte å både sette et godt eksempel og motivere barnet ditt på er å rydde sammen. Ved å ha et fast tidspunkt hvor dere begge tar i et tak kan bidra til at barnet føler at det er en viktig oppgave som skal gjøres. La barnet få ansvar for sine ting så rydder du noe annet, som for eksempel ditt eget soverom eller badet. Når dere er ferdige kan dere sette dere ned sammen og gjøre noe koselig som en belønning. For eksempel noe godt å spise eller se en favorittfilm sammen.

Tydelig på hva som forventes

Å si at barnet skal rydde rommet kan fort oppleves for vagt. Ved å gi spesifikke instruksjoner blir det tydeligere hva som forventes. For eksempel å plukke opp leker fra gulvet eller å re opp sengen. Noen liker å lage en egen checkliste hvor man sammen går igjennom for å sjekke at alt er gjort. Etterhvert vil barnet lære seg hva som skal til for at hele rommet er ryddet.

La alle tingene få ha et eget sted

Det kan virke forvirrende for barnet å rydde hvis lekene ikke har et fast sted de skal være. Ved å lage et system vil det være enklere for barnet å putte bort lekene regelmessig. Et hyllesystem hvor de rekker opp, bokser til forskjellige leker og tydelig markeringer på hvor ting skal være kan hjelpe. Det viktigste her er å ikke gjøre det for komplisert. Jo enklere jo bedre.

La de få være med å bestemme

Siste tips er å la barnet få være med å bestemme hvordan de ønsker å organisere og innrede rommet sitt. Dette skaper en følelse av eierskap og et ønske om å holde det fint.